Grundare av Budoshin Jujutsu – Jack Seki.

Professor Sanzo Jack M. Seki, vars juridiska namn ändrades till Jack M. Haywood 1943, föddes i Los Angeles, CA, USA, den 7 juli 1914.

Hans far var japan, hans mor var av irländsk-amerikansk härkomst. Jack Seki flyttade till Japan i mycket tidig ålder. Även om Sekis far, Sanzo Seki [f:1888 – d:1975], själv var högt graderad inom jujutsu, skickade han Seki till Japan för att studera direkt under den legendariske Dr Jigoro Kano, en expert på jujutsu och grundare av dagens judo. Efter att ha studerat under Kano, återvände Seki till USA. Nu behärskade även han konsten som hans far lärde ut.

Återvände till USA från japan.

Före andra världskriget fick Seki möjligheten att värvas in i den japanska armén eller emigrera till USA. Lyckligtvis valde han det senare och återvände till USA vid 16 års ålder. Han arbetade senare bland annat för U.S. Army Air Force som vapenlös försvarsinstruktör. Seki tjänstgjorde i den amerikanska armén från 1941-1944, i Company A, 34:e signalutbildningsbataljonen. Han tilldelades den amerikanska försvarstjänstens medalj, WWII Victory Medal, WWII Service Lapel Button och en Good Conduct Medal. Hans rang var ”menig”, 1:a klass.

1952 gick Prof. Seki till jobbet för Lockheed Aircraft Co., där han officiellt var anställd som en tillverkningsforskningsmekaniker fram till sin pensionering 1986. Han drog sig tillbaka till Bullhead City, AZ, där han arbetade för ett helikopterföretag under några år. I sjunkande hälsa pga lungemfysem och svår lungsjukdom, placerades Prof. Seki så småningom på ett vårdhem, tills han gick bort den 20 april 1998.

Seki’s minne är nära relaterat till hans arv. Han var en ivrig kampsportare och engagerad instruktör. Hela hans liv kretsade kring jujutsu och kampsport. Han hade yudansha-betyg (dan-grad/svart bälte) i Judo, Karate, Aikido och Jujutsu, varav de flesta hade han fått i Japan. Han befordrades till slut till Kudan [9:e dan] i jujutsu. Han undervisade vid Burbank YMCA i början av 1960-talet och flyttade sedan sitt instruktionsprogram till Los Angeles Valley College, där han undervisade jujutsu fyra kvällar i veckan genom deras ”community service program” (vilket ungefär var som en blandning mellan verksamheten hos ett studieförbund och Komvux). I början av 1980-talet flyttade han sitt program till Victory-Vineland Recreation Center, Van Nuys, tills han gick i pension från Lockheed 1986.

Seki var krävande på mattan. Även om hans fysiska träningspass var ansträngande, var hans krav på elevernas mentala attityd ännu större. Ju högre du var i rang desto mer skulle du ”klara av”. Detta var hans sätt att rensa bort dem som var “svaga i ande och sinne”. Han tog detta tillvägagångssätt eftersom jujutsu, som Seki lärde ut, var en så förödande kampsport. Han ansåg inte att studenter som inte kunde kontrollera sina känslor skulle studera denna konst. I kontexten får man komma ihåg att kampsport i sitt breda utövande var nytt i USA, och många ”bråkstakar” sökte sig till kampsporten för att sedan slåss på gatan och i andra sammanhang där detta inte bidrog till något gott eller konstruktivt. För Seki var det viktigt att den som tränade under honom inte var lättprovocerad eller intresserad av att använda sin kunskap i dåliga syften.