Träna Budoshin Jujutsu.

Här får du veta lite mer om vad du kan förvänta dig när du börjar träna Budoshin Jujutsu. Informationen är generell men utgår ifrån stilens kunskapskrav och det upplägg som de flesta dojos har, där man praktiserar Budoshin Jujutsu.

Vad får man lära sig?

Som ny utövare är ditt primära mål att under de närmsta 10 veckorna nå 6e kyu, grönt bälte. Det innebär att du, efter lite mer än två månader, kommer att kunna:


Nedtagning med armbågslås [hiji waza]
Bakre, yttre svepande kast [osoto gari]
Grundläggande handkast [te-nage]
Armbågslås [tekubi shimi waza]
Vänster och höger blockering mot slag [te no tatake]
Korsblockering [juji]
Slagtekniker [te tatake]
1-2 nervtekniker [shioku waza]
Höftkast [koshi nage]
Svepkast [tai-otoshi]

Du kommer att kunna genomföra självförsvarstekniker mot följande attacker:

Rak vänster eller höger.
Skjorta eller kavajgrepp/kraggrepp.
Björnkramar [midjegrepp framifrån och bakifrån].
Huvudlås (Headlocks).
Strangulering/strypning framifrån.

Du kommer att klara av följande falltekniker:

Framåtfall [mae ukemi]
Sidofall [yoko ukemi]
Bakåtfall [ushiro ukemi]

Vilken utrustning behöver man?

Som ny utövare behöver du ingen speciell utrustning. Innan din första gradering förväntas du däremot ha köpt en egen gi (en dräkt/kläder lämpade för jujutsu/judo). Dessa kostar ungefär 500-1000 kr, vissa upp till 3000 kr beroende på vilket märke du väljer. I början går det bra att bara använda vanliga träningskläder som t ex en långärmad tröja och ett par skjorts.

När du har tränat ett tag, och i synnerhet om du vill träna mer sparring, kan det vara bra att också införskaffa ett huvudskydd, tandskydd, benskydd (skenbensskydd) och suspensoar. En kvinnlig utövare kan ofta känna sig mer bekväm med bröstskydd. Vilken mängd skydd du behöver för att träna avgör oftast du själv i samråd med din sensei (instruktör).

Är det dyrt att träna Budoshin Jujutsu?

Det korta svaret är nej, men det är svårt att ge ett allmängiltigt svar eftersom olika dojos kommer ha olika prissättning. Vanligtvis betalar man emellertid en medlemsavgift och en terminsavgift, och ingenting (eller enbart en symbolisk summa) för att gradera.

Måste man lära sig japanska?

Nej, inte egentligen. Av traditionella skäl är det japanska språket närvarande, och för de lägre bältesgraderna förväntas du kunna de japanska namnen för de olika teknikerna, men du har gott om tid på dig att lära dig detta och det förekommer inte i sådan omfattning att det är för svårt för gemene man.